fbpx

Nedeljna kontrolna lista za čišćenje dečije sobe

  Nedeljna kontrolna lista za čišćenje dečije sobe

  Lista za čišćenje dečijih soba omogućava vašoj deci da preuzmu odgovornost za svoj prostor, pomažući im da nauče dragocene životne veštine.

  Ova posebna lista za čišćenje rođena je iz bezbrojnih argumenata koje sam imala sa decom o tome da li su njihove sobe stvarno očišćene. Znate kako to ide: Tražite od njih da očiste svoje sobe. Posle nekog vremena oni kažu da su završili, ali izgleda isto tako loše – ako ne i gore.

  Nedeljna kontrolna lista za čišćenje dečije sobe

  Poznato je da svi lakše podnosimo velike zadatake tako što ih delimo na manje celine. Takva vrsta strukture je potrebna i za decu, pa sam odlučio da napravim štampanu listu za čišćenje dečije sobe kako bi olakšali čišćenje i vama i vašoj deci.

  Radite zajedno prvi put

  Evo dogovora: Ne možete samo predati svom detetu listi za čišćenje i očekivati od njih da to sve urade iz prve.

  Pogodite kako znam?

  Da, naš prvi pokušaj korištenja liste za čišćenje soba za decu dovodio je do više frustracije.

  Onda sam slušala šta moja deca govore. Oni su bili voljni da očiste svoje sobe (pogotovo ako su to me držali izvan nje), ali je nisu razumeli.

  Dakle, moj savet je da pređete uputstva sa vašim detetom korak po korak, a onda zajedno obavite zadatak prvi put, kao i mi. Nakon toga, u zavisnosti od starosti vaše dece, oni mogu da koriste listu za proveru da samostalno čiste sobe, dok vi radite nešto drugo – ili čak ništa uopšte.

  Potrebna oprema:

  • Dve kese ili kutije
  • Krpa za čišćenje
  • Čista posteljina i jastučnice
  • Usisivač sa priključcima

  Koraci:

  1. Pripremite se za sortiranje stvari: Označite jednu kutiju / vreću „smeće“ i drugu „vratitit na mesto“.
  2. Pokupite svo smeće: Podigni svo smeće i stavite ga u vreću / kutiju za smeće. Otvorite fioke dok radite i tražite smeće koje treba baciti. Zatvorite svaku ladicu nakon toga. Kada ste se probili po sobi, pogledajte ispod kreveta i sakupite svo smeće. Pogledajte i ormar da slučajno nije i tamo zalutalo neko smeće. Sada postavite punu vreću ispred vrata dečije sobe.
  3. Nađite sve što pripada drugoj sobi. Uradite to isto kao i kod smeća, preberite po sobi, zatim ispod kreveta i u ormaru. Stvari koje pripadaju drugoj prostoriji uključuju posuđe, čaše za vodu, peškiri itd. Stavite ih u kutiju sa oznakom „vratitit na mesto“. Kada završite sa prikupljanjem ovih stvari, stavite i kutiju ispred vrata dečije sobe.
  4. Sklonite stvari koje su na podu. Igračke ostavljene na podu izgledaju neuredne. Stavite ih u kutiju za igračke, na police ili gde god da se čuvaju. Pokupite prljavu odeću sa poda i stavite ih u korpu za prljav veš. Čistu odeću treba okačiti ili složiti i staviti u ormar. Cipele treba uredno staviti na pod.
  5. Sklonite stvari na pisaćeg stola, komode i noćnih ormarića. Sklonite igračke ostavljene na ormaru. Ako želite da držite domaći zadatak ili knjige gde ih možete lako pronaći, složite ih u sve u jednu gomilu. Stvari izgledaju mnogo čistije kada se lepo slože umesto da su raštrkane. Nastavite sa radom dok sve ravne površine u vašoj sobi ne budu uredne i čiste.
  6. Započnite sa brisanjem prašine. Donesite jednu krpu za čišćenje malo je pokvasite. Ne bi trebalo da vam vode curi na sve strane! Koristite ovu krpu za čišćenje prašine. Započnite sa brisanjem vrha svakog komada nameštaja (radni sto, komoda, police, noćni ormar itd.). Podignite stvari dok radite i obrišite površinu ispod njih. Obrišite i sve oko prozora!
  7. Promenite posteljinu. Skinite svu posteljinu sa vašeg kreveta. Zamenite staru jastučnicu sa novom, čistom. Zatim zamenite ostatak posteljine i napravite krevet. Sve lepo zategnite, tako da ne bude neuredan. Stavite prljavu posteljinu ispred vrata vaše sobe vaših mališana.
  8. Počnite sa usisavanjem. Do sada ne bi trebao biti ništa na podu što ne pripada tamo, pa je vreme za usisavanje. Zapamtite: Nikada ne koristite usisivač da pokupite novčiće, komade slagalice, Lego ili druge predmete. Samo za prašinu i nečistoću. Počnite usisavanje od vratima i krećite se polako po sobi, kako vam ništa ne bi promaklo.
  9. Vreme je da privedemo čišćenje kraju! Sklonite usisivač na mesto. Uzmite prljavu posteljinu i odnesite je na pranje. Odnesite vreću za smeće u kantu za smeće. Prođite kroz kutiju sa oznakom „vratitit na mesto“ i odnesite svaku stvar tamo gde treba da ide. Nemojte samo bacati tu stvar naokolo – stavite ih tamo gde pripadaju!

  Prvi put može izgledati kao puno posla, ali će se stvari vremenom ubrzati svaki put kada čistite. Koristite kontrolnu listu koju smo ostavili ispod jednom nedeljno kako biste održavali prost a vaša deca ​​uživalia u toj uređenoj sobi!